Stadions WK 2018

Stadions WK 2018

Het WK voetbal van 2018 wordt gespeeld in twaalf verschillende stadions, verspreid door elf steden in heel Europees Rusland. Enkel in Moskou staan twee stadions, verder heeft iedere stad één stadion. Om welke twaalf stadions gaat het precies?

Arena Baltika, Kaliningrad
Dit stadion moet nog geheel gebouwd worden. Als het af is, passen er 35.000 toeschouwers in. De voornaamste inzet is op moderne snufjes en veiligheid, waardoor dit misschien wel het meest high-tech stadion van het hele toernooi wordt.

Centraal Stadion, Jekaterinenburg
In dit stadion passen op dit moment ongeveer 27.000 toeschouwers. Het stadion stamt uit 1957 en voldoet daardoor niet meer geheel aan de normen van deze tijd. Wel was er van 2006 tot 2011 een renovatie, maar die vond de toernooicommissie van het WK 2018 nog niet voldoende. Daarom wordt er tot aan 2017 nog verder aan verbouwd. Als het af is, passen er 35.000 mensen in het Centraal Stadion.

Volgograd Arena, Volgograd
Om dit stadion te bouwen, moest eerst het oude Centraal Stadion met de grond gelijk worden gemaakt. Dat voldeed namelijk niet meer, en er was zo’n ingrijpende verbouwing nodig dat werd besloten het maar geheel te vernietigen en van voren af aan te beginnen. Als de Volgograd Arena af is in 2017, kunnen er 45,568 mensen in.

Cosmos Arena, Samara
Het nieuwe stadion van Samara, de Cosmos Arena, staat op dit moment nog in de steigers. Als het af is in 2017 moeten er ongeveer 44.918 toeschouwers in passen. Het stadion was eerst gepland op een lege bouwlocatie buiten de stad, maar daar waren zelfs nog geen wegen naartoe, en geen brug over de rivier die de locatie van de stad scheidde. Daarom werd op het laatste moment besloten om het stadion in een woonwijk neer te zetten, tot veel kritiek van de bewoners.

Kazan Arena, Kazan
De Kazan Arena werd in 2013 nieuw opgeleverd. Er passen 45.379 toeschouwers in. Het stadion is vooral opmerkelijk vanwege het enorme scherm om het stadion heen, het grootste buitenscherm van Europa, en de opvallende architectuur.

Levberdon Arena, Rostov aan de Don
Dit stadion, nieuw te bouwen aan de oevers van de Don, zou 43.702 toeschouwers moeten kunnen huisvesten. Er moeten diverse restaurants en winkels omheen komen, waardoor het binnen een al eerder bedacht uitbreidingsplan voor de stad past. Volgens de hoofdarchitect van het gebeuren zou er zelfs een geheel nieuw stadscentrum omheen gerealiseerd kunnen worden.

Mordovia Arena, Saransk
De Mordovia Arena is een van de nieuw te bouwen stadions voor het WK van 2018. Al het af is, passen er 45.015 toeschouwers in. Na het WK zal dat worden afgebouwd tot 28.000. Dat is mogelijk omdat er voor het wereldkampioenschap een tijdelijke uitbreiding zal worden gerealiseerd.

Nieuwe Zenitstadion, Sint-Petersburg
Het Nieuwe Zenitstadion wordt al sinds 2007 gebouwd, en waarschijnlijk is het later dit jaar af. Het is met een prijs van meer dan 1 miljard euro buitengewoon prijzig, en dat komt omdat het een enorm gebouw is – ongeveer 68.134 toeschouwers moeten er in kunnen passen – en omdat het nog veel meer doelen moet gaan dienen dan enkel dat van een WK-stadion. Zo kan het ook gebruikt worden als concertarena. Tevens is het onder zeer opvallende architectuur gebouwd.

Olympisch Stadion Fisjt, Sotsji
Het Olympisch Stadion van Sotsji zal velen nog bekend voorkomen. De typische ronde lijnen waren namelijk ook al te zien in 2014 tijdens onder meer de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen van dat jaar. Er passen 47.659 mensen in.

Olympisch Stadion Loezjniki, Moskou
In het Olympisch Stadion Loezjniki in Moskou ligt het speelveld van de belangrijkste WK-wedstrijd, de finale. Er passen dan ook maar liefst 78.360 toeschouwers in. Het stadion staat al sinds 1955 en werd sindsdien gebruikt als hoofdlocatie van tal van grote sportevenementen, waarvan de Olympische Zomerspelen van 1980 tot nu toe de belangrijkste was.

Otkrytieje Arena, Moskou
De pas in 2014 opgeleverde Otkrytieje Arena in Moskou biedt zitruimte aan 45.360 toeschouwers. De eerste versie werd door de lokale bestuurders afgewezen omdat het ontwerp te ordinair zou zijn. Er staat de WK-gangers dus nog wat te wachten, althans wat architectuur betreft.

Strelka Stadium, Nizjni Novgorod
Ten slotte biedt het Strelka Stadium plaats aan 44.899 mensen. Het is momenteel nog druk in verbouwing, want het is één van de stadions die nieuw moet worden opgeleverd voor het WK van 2018. In 2017 is het naar planning af.