Speelsteden WK 2018

Speelsteden WK 2018

Vanzelfsprekend zullen de meeste fans van het WK  voetbal zich vooral richten op de wedstrijden zelf. De stadions en de steden eromheen zijn echter ook heel bepalend voor het verloop van een toernooi, zeker voor de vele voetbalfans die live aanwezig zijn op de plaatsen waar het allemaal gebeurt. En wie de Rode Duivels tijdens het WK in 2018 achterna wil reizen, kan zich weer opmaken voor een opmerkelijk, exotisch en spectaculair toernooi. In welke speelsteden wordt er tijdens het komende wereldkampioenschap voetbal allemaal gevoetbald, en wat kun je ervan verwachten?

speelsteden wk 2018

Voorgeschiedenis: van 13 naar 11 speelsteden

In de eerste aankondiging die Rusland deed met betrekking over de speelsteden, maakte het land bekend dat er maar liefst dertien verschillende speelsteden zouden komen. Dat aantal was vooral zo hoog omdat Rusland het WK graag wilde gebruiken om de rest van de wereld te laten kennismaken met alle facetten van de Russische cultuur en natuur. Tegelijkertijd was er wel zoveel mogelijk gekozen voor steden in het Europese gedeelte van Rusland om de reistijden te beperken. Rusland is immers een reusachtig groot land, en dagenlange reistijden tussen de wedstrijden in zouden de prestaties van de teams niet ten goede komen.

Deze eerste aankondiging stond echter in het ‘bidbook’, het officiële voorstel dat iedere kandidaat-WK-organisator moet indienen bij de Wereldvoetbalbond FIFA. En dat bidbook werd door Rusland al in 2002 ingeleverd. Het is dus geen grote verrassing dat er tussentijds nog het één en ander gewijzigd is.

De definitieve speelsteden werden uiteindelijk in 2012 bekendgemaakt. Ten opzichte van de oorspronkelijke dertien, Jekaterinenburg, Kaliningrad, Kazan, Krasnodar, Moskou, Nizhny Novgorod, Rostov aan de Don, Sint-Petersburg, Samara, Saransk, Sotsji, Volgograd en Yaroslavl, zijn er nog elf bewaard gebleven. Bij de laatste selectie vielen Krasnodar en Yaroslavl af. Na een grondige inspectie van de Russische voetbalbond en de FIFA bleek dat die twee steden niet voldeden aan de hoge eisen die werden gesteld aan onder meer infrastructuur, sociaal-economische ontwikkeling, vliegvelden en de stadions (ook indien die nog niet gebouwd waren).

Weer en klimaat in de speelsteden

Hoewel Rusland over het algemeen wordt gezien als een zeer koud land, is dat tijdens het WK gelukkig niet echt aan de orde. Het is dan namelijk zomer in Rusland, en er zijn vele plaatsen in Rusland waar het dan aangenamer toeven is dan in België. En terwijl de afstand tussen de speelsteden, zelfs als die enkel maar in Europees Rusland liggen, nog altijd zeer aanzienlijk is (circa 2500 kilometer van de meest westelijke plaats Kaliningrad naar de meest oostelijke plaats Jekaterinenburg, om maar wat te noemen), is er wel degelijk een algemeen beeld te schetsen van de weersomstandigheden tijdens het WK.

Europees Rusland heeft namelijk een heel ander klimaat dan het ijskoude Siberië. De meeste speelsteden hebben een landklimaat, waar het ’s zomers heet en droog is. Alleen in het zuidelijk gelegen Sochi wordt redelijk veel neerslag verwacht. Verder ligt de gemiddelde maximumtemperatuur in juli in de speelsteden tussen ongeveer 21 en 27 graden Celsius. Indien er niet toevallig een hittegolf heerst wordt dat dus heel aangenaam voor zowel de sporters als de fans.

Overzicht speelsteden WK 2018

Jekaterinenburg

Jekaterinenburg is de meest oostelijke stad van het wereldkampioenschap voetbal. Het is het economische en culturele centrum van de bergregio Oeral en de op vier na grootste stad van Rusland met meer dan een 1,2 miljoen inwoners. Vanwege de prachtige architectuur is de stad geliefd bij toeristen.

Kaliningrad

Kaliningrad is de hoofdstad van de gelijknamige oblast (het Russische equivalent van een provincie). Dat is een klein gebiedje tussen Polen en Litouwen, dat na de val van de Sovjet-Unie een Russische exclave werd. Het ligt tegenwoordig dus feitelijk in de EU. Kaliningrad ligt aan de Oostzee en telt circa 430.000 inwoners. Voor toeristisch geïnteresseerde voetbalfans is er veel te beleven: onder meer diverse belangrijke historische gebouwen, een gezellig centrum waar veel culturele activiteiten worden georganiseerd, en een beroemde dierentuin.

Kazan

Kazan, de hoofdstad van de autonome republiek Tatarije, is met 1,1 miljoen inwoners de op acht na grootste stad van Rusland. Het ligt in het oostelijke gedeelte van Europees Rusland, aan de oevers van de grote rivier Wolga. De stad heeft een bruisend cultureel leven dankzij de vele jonge inwoners en de bijzondere ligging in een gebied waar diverse bevolkingsgroepen naast elkaar leven. De naam van de stad zou namelijk ‘kookpot’ betekenen. Zo heeft Kazan bijvoorbeeld ook een zeer grote moskee, volgens de lokale bevolking de grootste van Europa, en tal van belangrijke historische gebouwen met Mongools-Chinese architectuur.

Moskou

De Russische hoofdstad levert niet één, maar twee stadions aan voor het wereldkampioenschap van 2018. Met bijna 12 miljoen inwoners is het dan ook verreweg de grootste stad van Rusland en het culturele, economische en financiële centrum van de republiek. Moskou is zeer het bezoeken waard, ook als er niet toevallig een WK voetbal wordt georganiseerd. De lijst met belangrijke bezienswaardigheden is bijvoorbeeld te lang om op te noemen: het Rode Plein, het Kremlin, de Sint-Basiliuskathedraal, het Triomfpaleis, de Zeven Zusters, de dierentuin, het Nationaal Historisch Museum…

Nizhny Novgorod

Nizhny Novgorod ligt ongeveer 400 kilometer ten oosten van Moskou. Met zo’n 1,25 miljoen inwoners is het de op drie na grootste stad van Rusland en dankzij de ligging nabij Moskou is de bereikbaarheid uitstekend. De stad is vooral geliefd bij toeristen vanwege de historische binnenstad en de fraaie natuur, zowel binnen als buiten de stadsgrenzen.

Rostov aan de Don

Rostov aan de Don ligt in het zuidwesten van Rusland aan de rivier de Don. Het is het culturele centrum van de omliggende oblast en speelt ook een belangrijke rol in de economie van het gebied. Via de Don wordt zowel handel gedreven met centraal-Rusland als met de landen ten zuiden van Rusland.

Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is de meest noordelijke stad van het WK, maar daar is tijdens het toernooi gelukkig weinig van te merken: het lokale klimaat is zeer koud in de winter, maar vriendelijk tot warm in de zomer. De stad is met ruim 5,1 miljoen inwoners de belangrijkste stad van Rusland na Moskou en een zeer populaire toeristische bestemming. Het is lange tijd de hoofdstad van Rusland geweest en daardoor zeer rijk aan historische en culturele monumenten, waaronder prachtige straten, ruime parken, enorme paleizen en diverse internationaal zeer hoog aangeschreven musea.

Samara

Samara is met 1,1 miljoen inwoners net groter dan Kazan. Het is een echte industriestad, waar verscheidene enorme fabriekscomplexen te vinden zijn. Tegenwoordig is het echter ook een bruisende universiteitsstad met bijna een half dozijn universiteiten en vele duizenden studenten. Samara heeft daardoor een gezellig centrum ontwikkeld waar je uitstekend kunt eten en uitgaan.

Saransk

Enkele honderden kilometers ten westen van Samara ligt Saransk, een bijna vier keer zo kleine stad die in de jaren 60 en 70 grotendeels is herontwikkeld door Sovjetarchitecten. Het indrukwekkende centrum met enorm brede lanen, tal van monumenten en reusachtige Sovjetgebouwen is zeker een bezoekje waard.

Sotsji

Sotsji kennen velen al vanwege de Olympische Winterspelen die daar in 2014 werden georganiseerd. Het is de meest zuidelijke stad tijdens het WK van 2018 en heeft een warm, bijna subtropisch klimaat. Het is daarom voor veel Russen hét vakantieoord bij uitstek en telt ontzettend veel voorzieningen om ieder verblijf van alle gemakken te voorzien.

Volgograd

Volgograd is bij de oudere generatie beter bekend als Stalingrad, zoals de stad tot 1961 heette. De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bekend om de Slag om Stalingrad, één van de meest beslissende veldslagen in de oorlog. Tegenwoordig zijn er ook nog veel musea en gedenktekens in de stad die daaraan herinneren.