Speelstad Volgograd

Volgograd

Zoals de naam doet vermoeden is Volgograd een Russische stad die aan de oevers van de Wolga ligt. Net zoals Sotsji is het een erg langgerekte stad met iets meer dan een miljoen inwoners. Volgograd ligt in het Zuiden van Europees Rusland en zal tijdens het WK 2018 in Rusland een van de WK speelsteden zijn.

Volgograd, een stad met vele namen.

De naam Volgograd zegt misschien niet zoveel, maar met grote waarschijnlijkheid doet de naam die de stad droeg tijdens de Sovjetperiode dat wel. Volgograd kenden we toen onder de naam Stalingrad. We spreken dan van de jaren 1925 – 1961. Voordien werd deze stad trouwens Tsaritsyn genoemd. Dit was trouwens de naam van de stad toen ze in 1598 werd gesticht. Net zoals vele andere Russische steden was deze stad in het begin bedoeld als de versterking van een fortengordel.

In 1925 werd voor de naam Stalingrad gekozen omdat Stalin een belangrijke rol had gespeeld in de verdeding van de stad tijdens de Russische Burgeroorlog. Ook had hier de slag om Stalingrad plaats die beslissend was voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. In 1961 kreeg de stad haar huidige naam Volgograd. Dit gebeurde omwille van de destalinisering die ingezet werd door Nikita Chroesjtsjov. Voor wie niet weet over wie dit gaat: dit was de man die met zijn schoen op tafel klopte!

Volgograd lijkt trouwens wel de stad van de naamsveranderingen, want in 1984-1985, onder Tsjernenko werd de stad kortstondig weer even Stalingrad gedoopt.

Bezienswaardigheden in Volgograd

Volgograd is niet meteen de meest toeristische stad in Rusland. Toch zijn er enkele uitschieters te bewonderen: de Kazankathedraal, het station en de Alleja Gerojev, een mooie laan, die zeker een bezoek waard is.

Zustersteden:

Volgograd heeft goede banden met de volgende zustersteden: Luik, Montreal in Canada, en Ostrava in Tsjechië.

Openbaar vervoer

Volgograd beschikt over een goed uitgebouwd net van openbaar vervoer. In november 1984 werd de Metrotramlijn geopend. Verder vind je hier ook gewone trams, een treinstation, een haven en een luchthaven. Andere Russische steden zijn vanuit Volgograd goed bereikbaar.

Volgograd als voetbalstad

FK Rotor Volgograd is de voetbalclub van Volgograd. Deze ploeg speelt met wisselend succes. Momenteel speelt het team in een competitie die met de derde klasse vergeleken kan worden. In 1995 was de club echter nog finalist in de Beker van Rusland. Op een bepaald moment zag het er zelfs naar uit dat de club verwezen zou worden naar het amateurvoetbal, maar de spelers weigerden dit.

Dit neemt echter niet weg dat de supporters van het WK 2018 hier in stijl ontvangen zullen worden. Er wordt momenteel een nieuw stadion gebouwd met een capaciteit van 45.015 bezoekers.