Speelstad Sotsji

Sotsji

Bij vele sportliefhebbers zal Sotsji nog bekend in de oren klinken. In deze stad werden in 2014 immers de Olympische Winterspelen georganiseerd. De stad ligt tegen de grens met de Georgische regio Abchazië. Sotsji ligt dus in de Kaukasus en aan de Zwarte Zee. Het is dan ook geen wonder dat dit een bekende badplaats is. De bijnaam van deze stad en omliggende regio luidt trouwens de Russische Rivièra. Sotsji is één van de 11 WK voetbal speelsteden.

De geschiedenis van Sotsji

De streek rond Sotsji is reeds lang bewoond gebied. De naam Sotsji werd voor het eerst gebruikt in de Byzantijnse periode, maar het duurde tot in de 19de eeuw vooraleer de huidige stad ontstond. Voordien behoorde de streek rond Sotsji en de gelijknamige rivier eerst tot Abchazië (van de 6de tot de 10de eeuw), vervolgens werd het gebied in de 15de eeuw een deel van het Ottomaanse Rijk. Pas nadat het Ottomaanse Rijk in 1829 het onderspit diende te delven tegen het Russische Rijk, werd de kustlijn in de jaren 1830 ontwikkeld door de Russen. Zo ontstond in 1830 de stad Sotsji zoals we ze vandaag kennen, al duurde het tot 1917 vooraleer Sotsji ook officieel een stad genoemd mocht worden.

Van forten naar kuuroorden

In de streek rond Sotsji werd in de jaren 1830 allereerst een fortengordel aangelegd om het veroverde gebied te beschermen tegen invallen van zowel de Britten als de Turken. Pas in 1864 kwamen wetenschappers er achter dat het water van de Zwarte Zee genezende krachten had. Zo werden er kuuroorden en medische instituten in de regio geopend. Deze infrastructuur werd in het begin van de twintigste eeuw nog verder uitgebouwd. Zo kwamen er steeds meer datsja’s, hotels, ziekenhuizen en sanatoria bij. De aanleg van grote parken en tuinen volgde, zodat de omgeving van Sotsji er steeds aantrekkelijker ging uitzien. Daarom is het ook geen wonder dat Sotsji erg populair is als toeristische bestemming in Rusland. Ten tijde van de Sovjetperiode werd tot 70% van de verblijfskosten voor een vakantie terugbetaald door de overheid. Vanaf 1991 was dit echter niet meer het geval en kende het toerisme in Sotsji een terugval.

Voetbal in Sotsji

FK Zjemtsjoezjina Sotsji was de plaatselijke voetbalploeg van Sotsji. Jammer genoeg bestaat deze club niet meer. De club speelde van 1993 tot 1999 in de hoogste Russische afdeling, maar degradeerde een paar keer. In 2003 ging de club uiteindelijk zelfs failliet. Nadien volgden nog verschillende pogingen om het voetbal in Sotsji nieuw leven in te blazen, maar de laatste club FC Sochi-04 ging in 2013 ook failliet. Voor de Wereldkampioenschappen Voetbal in 2018 wordt in de stad een nieuw stadion gebouwd met een capaciteit van 43.702 toeschouwers.