Speelstad Sint-Petersburg

Sint-Petersburg

Sint-Petersburg dat in de Sovjetperiode bekend stond onder de naam Leningrad is waarschijnlijk naast Moskou de Russische stad die in het Westen het best bekend is onder toeristen. Deze stad ademt gewoon cultuur en voor vele mensen is het niet meer nodig om deze stad van naderbij voor te stellen. In het kader van de Wereldkampioenschappen Voetbal in 2018 doen we het toch.

Sint-Petersburg kent een roemrijk historisch verleden

Het minste dat je van Sint-Petersburg kunt zeggen, is dat dit een stad is met een roemrijk historisch verleden. Het is na Moskou de tweede stad van Rusland en vooral belangrijk als industrieel, wetenschappelijk en cultureel centrum. Dit is het toeristische trekpleister van Rusland bij uitstek. In het verleden had deze stad verschillende namen. De stad heette van 1914 tot 1924 Petrograd en van 1924 tot 1991 Leningrad. Tevens mocht Sint-Petersburg zich diverse keren ook de hoofdstad van Rusland noemen: van 1713 tot 1728 en van 1732 tot 1918. Toen was deze stad de hoofdstad van het Keizerrijk Rusland.

Bezienswaardigheden van Sint-Petersburg

Omwille van het rijke historische verleden, kent Sint-Petersburg verschillende toeristische bezienswaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn de 120 musea, waaronder de Hermitage en het Russisch Museum. Verder vind je hier meer dan 50 theaters, waarvan het Mariinskitheater het bekendst is bij het grote publiek.

De stichting van Sint-Petersburg

Zoals de naam van de stad doet vermoeden, werd Sint-Petersburg gesticht door tsaar Peter de Grote. Bij de bouw van dit prestigeproject kwamen gedurende 18 jaar 100.000 arbeiders om het leven. Opvallend aan deze stad is dat ze Westers aandoet en gebouwd werd naar Nederlands model. De vele grachten die je nu nog in de stad kunt bewonderen zijn daar getuige van. Sint-Petersburg werd al gauw een stad van immigranten. De oorspronkelijke bewoners waren trouwens van Finse afkomst. Zowel Russen als mensen uit West-Europa voelden zich hier thuis. Vanwege de vele contacten met Nederlanders ontstond hier zelfs een echte Nederlandse wijk.

Niet alleen Nederlanders waren hier actief, maar ook ingenieurs van Napoleon. Een van hen, De Bazaine bouwde bruggen, kustverdedigingswerken en een gietijzeren constructie voor een wintertuin. Sowieso blijft ook vandaag Sint-Petersburg de meest verwesterde stad van Rusland.

Sint-Petersburg en voetbal

FK Zenit Sint-Petersburg is natuurlijk de voetbalploeg van Sint-Petersburg. Deze club speelt in de hoogste klasse van het Russisch voetbal. Dick Advocaat is nog trainer geweest van deze ploeg. Het stadion van deze ploeg is Petrovski. Hier vinden 21500 supporters een plaats. Speciaal voor WK 2018 wordt een nieuw stadion gebouwd dat plaats zal bieden aan 69.501 supporters.

Bekijk hier alle andere speelsteden van het WK 2018.