Speelstad Saransk

Saransk

Saransk is een stad in het Europese deel van Rusland die bij sommige voetbalsupporters ietwat minder bekend in de oren zal klinken. Daarom geven we er graag een beetje meer uitleg over. Deze stad ligt ten oosten van Moskou op de plaats waar de Wolga samenstroomt met de rivieren Saranka en Insar. De stad beschikt over een luchtmachtbasis en een luchthaven. Tijdens het WK 2018 is Saransk één van de 11 WK speelsteden.

De geschiedenis van Saransk

De stad Saransk werd in 1641 gesticht. Toen was Saransk een fort dat de toenmalige zuidoostelijke grens van Rusland diende te beschermen. Toen Rusland verder uitbreidde, ging deze militaire betekenis verloren en evolueerde de stad in de richting van handel en industrie.

Tijdens het Sovjettijdperk

Tijdens de Sovjetperiode werd Saransk verder ontwikkeld als woonstad. De stad wordt grotendeels gekenmerkt door brede lanen en grote woongebieden. Momenteel heeft Saransk zo’n 300.000 inwoners. Het is een industriestad die bekend staat voor elektrische kabels, chemische stoffen, decoratieve kleding en voedingsmiddelen.

Bezienswaardigheden en weetjes van Saransk

Saransk is op toeristisch gebied niet zo erg uitgebouwd als andere bekende Russische steden. De Fjodor Oesjakovkathedraal is wel een bezoek waard. Saransk beschikt ook over een regionaal museum en een universiteit: de Mordovische Staatsuniversiteit. Verder werden drie bekende snelwandelaars in deze stad geboren. De inwoners van deze stad hangen verschillende religies aan. Je vindt hier zowel Orthodoxe kerken, als Luteraanse. Bijkomend zijn er ook diverse moskeeën in deze stad, die je dus het best als multi-cultureel kunt omschrijven.

Een bijzondere inwoner van Saransk is trouwens Gerard Depardieu die hier sinds februari 2013 als inwoner geregistreerd staat.

Overwegende bouwstijlen

Hoewel er nog vele gebouwen uit de 17de en de 18de eeuw bewonderd kunnen worden, valt op dat de overheersende bouwstijl toch die uit de Sovjetperiode is. Sommige gebouwen uit de Sovjettijd zijn momenteel verouderd en dienen dringend opgeknapt te worden.

Openbaar vervoer in Saransk

Hoewel Saransk een kleinere speelstad is, vind je hier toch diverse middelen van openbaar vervoer. Je vindt hier zowel buslijnen als trolleybussen. Verder ligt de stad aan een spoorlijn en beschikt ze ook over een eigen luchthaven.

Saransk als speelstad

FK Mordovia Saransk is de plaatselijke voetbalploeg van Saransk. Afwisselend speelt deze club in de tweede klasse van het Russische voetbal, en dan weer in de hoogste klasse. Momenteel spelt de ploeg in de hoogste klasse.