Speelstad Samara

Samara

Wie in België Samara zegt, denkt in de eerste plaats aan basketbal en basketbalster Ann Wauters. Toch is er nog veel meer te vertellen over deze stad in het Europese deel van Rusland. Dit is de plaats waar de rivier de Samara in de Wolga stroomt. Met 1,1 miljoen inwoners, is dit de zesde stad van Rusland. Van 1935 tot 1991 (in de Sovjetperiode) heette de stad Koejbysjev.

De geschiedenis van Samara

In 1361 is er voor het het eerst sprake van Samara in de vorm van een nederzetting die enkele jaren later een naam krijgt die toen al veel op Samara leek. In 1586 werd aan de oevers van de Wolga een fort gesticht met dezelfde naam. In 1688 ontwikkelde de nederzetting zich tot een heuse handelspost. Zowel in de 17de als in de 18de eeuw kreeg de stad echter te lijden onder burgeroorlogen.

In de 19de eeuw ging het de stad dan weer wel voor de wind. Samara stond toen vooral bekend voor de graanproductie in de streek. Op het einde van dezelfde 19de eeuw begon zich ook de industrie in de regio te ontwikkelen. Toen waren er al zo’n 46 fabrieken gevestigd. In 1918 vond er zoals in vele Russische steden de Oktoberrevolutie plaats. Dit gebeurde echter niet zonder slag of stoot. De Sovjets worden er verjaagd door opstandelingen en gelijkgestemden uit Tsjechië. In november 1918 haalden de Sovjets uiteindelijk de overhand.

Een industriële stad

Zowel in de Sovjetperiode als tegenwoordig, is Samara een echte industriestad. In de Tweede Wereldoorlog werden vele bedrijven van het Westen van Rusland naar het oostelijke Samara verhuisd. Zo bleven de fabrieken uit de frontlinie. Na de oorlog ontwikkelde de industrie zich steeds verder. Ook op cultureel gebied boekte de stad vooruitgang. Er kwamen vele theaters en scholen bij.

Diverse industrie-takken

Op het gebied van industrie is Samara vooral een diverse stad. Je vindt er machinebouw, metallurgie, raffinaderijen van olie en gas (Yukos), chemische industrie en levensmiddelenproductie (o.a. Nestlé). Daarnaast is Samara belangrijk voor de ruimtevaartindustrie.

Voetbal in Samara

Krylja Sovetov Samara is de voetbalploeg van Samara. Ze wordt getraind door de Belgische trainer Franky Vercauteren. Het is een club die momenteel uitkomt in de Russische tweede klasse, hoewel ze voordien soms wel in de hoogste klasse van het Russische voetbal speelde. Krylja Sovetov Samara speelt in het Metalloerg stadion, dat plaats biedt aan 37.000 toeschouwers. Ter gelegenheid van het WK voetbal in 2018 wordt er echter een nieuw stadion gebouwd met een capaciteit van 44.198 bezoekers.