Speelstad Rostov aan de Don

Rostov aan de Don

Zoals de naam doet vermoeden, ligt deze Russische stad aan de rivier de Don. Deze stad ligt in het Zuiden van Rusland. Net zoals vele andere Russische steden is Rostov aan de Don een miljoenenstad. De stad heeft een internationale uitstraling en ging partnerschappen aan met buitenlandse steden zoals Dortmund, Glasgow, Pleven en Le Mans. Tijdens het komende WK 2018 is Rostov aan de Don één van de elf speelsteden.

Historie van Rostov aan de Don

Historisch gezien is deze stad altijd al een belangrijke handelsstad geweest. Het feit dat Rostov aan de Don aan een rivier gelegen is, is hier niet vreemd aan. De huidige stad werd gesticht door tsarin Elisabeth I in 1749. Toen deed Rostov aan de Don dienst als een douanestad. De eigenlijke stadsrechten werden verkregen in 1785. In tegenstelling tot andere steden, had deze stad geen militair karakter. Industrie en handel waren daarentegen hier wel van groot belang. Rostov aan de Don werd een belangrijk verkeersknooppunt in de Kaukasus.

Sociale onrust

Het begin van de twintigste eeuw werd in Rusland gekenmerkt door grote sociale onrust die ook Rostov aan de Don bereikte. 1902 werd vooral herinnerd als het jaar van de grote staking. 1915 was daarentegen dan weer een positief jaar. Toen werd de plaatselijke universiteit gesticht.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Rostov aan de Don het zwaar te verduren omdat het werd aangevallen door de Duitse legermacht.

Klimaat van Rostov

Rostov aan de Don kent een gematigd landklimaat. Dit klimaat is te vergelijken met dat van West-Europa, hoewel deze stad veel zuidelijker ligt.

Cultuur en musea in Rostov aan de Don

Rostov aan de Don is dan wel niet vergelijkbaar met cultuurmastodonten zoals Moskou en Sint-Petersburg, je vindt er zeker wel veel cultuur. Het is een belangrijk cultureel centrum voor de regio. Je vindt er o.a. het Gorkitheater, het jeugdtheater, het poppentheater en het circus. Belangrijke musea zijn het museum voor beeldende kunst, waar je vooral Russische kunst vindt, en een heemkundig museum. Jammer genoeg werden vele historische belangrijke gebouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest.

Rostov aan de Don en voetbal

De plaatselijke voetbalclub is SKA Rostov aan de Don. Deze club speelt momenteel in de Russische tweede klasse, hoewel ze in het verleden ook in de hoogste klasse gevoetbald heeft. Het SKA SKVO-stadion kent een capaciteit van 27.300 bezoekers. Ter gelegenheid van de Wereldkampioenschappen Voetbal wordt hier aan een nieuw stadion gebouwd dat een capaciteit zal hebben van 43.702 supporters. Rostov aan de Don is een stad die een groot belang hecht aan de bereikbaarheid van de accommodatie. Het openbaar vervoer is er goed uitgebouwd en wordt verzorgd door trams, stadsbussen en trolleybussen.