Speelstad Nizhny Novgorod

Nizhny Novgorod

De naam van deze Russische stad wordt vaak afgekort tot Nizhny. Met een bewonersaantal van 1.250.619 is dit de vijfde stad van Rusland. De naam komt misschien niet al te bekend voor, maar van 1932 tot 1999 kenden we deze stad onder de naam Gorky. Deze stad was inderdaad genoemd naar de bekende auteur Maxim Gorki die van hier afkomstig was.

Een belangrijk cultureel en economisch centrum

Nizhny is ook nu nog een belangrijk cultureel en economisch centrum. De stad ligt midden in het hart van Rusland, aan de grote rivier de Wolga. Het is dan ook geen wonder dat deze stad in Rusland zelf ook een bekende toeristische trekpleister is voor mensen die de beroemde rivier een bezoek willen brengen of aan riviertoerisme willen doen. In deze stad vind je trouwens ook verschillende universiteiten, theaters, museums en kerken.

Historie van Nizhny Novgorod

Ook Nizhny is een stad met een rijk en lang historisch verleden. De stad werd in 1221 gesticht door prins Yuri van Vladimir. Gedurende enkele honderden jaren werd de stad geregeerd door opeenvolgende prinsen. In 1612 werd hier een leger opgebouwd dat ten strijde trok om Moskou te bevrijden van het juk van de Polen die toen de hoofdstad tijdelijk hadden ingenomen.

Tweede Wereldoorlog en Sovjet-Unie

Tijdens de Sovjetperiode werd Nizhny een belangrijk industrieel centrum. Met name de auto-industrie was toen erg belangrijk. De stad was toen de thuishaven van de Gorki Automobiel Fabrieken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad dan weer een centrum van militaire bedrijvigheid. Vele toeleveringsbedrijven voor het Russische leger werden in het toenmalige Gorki gevestigd. Dit had voor gevolg dat de stad door de Duitse Luftwaffe gebombardeerd werd. Na de oorlog kreeg de stad echter een besloten karakter. Dit bleef het geval tot de stad in de jaren ‘90 van de vorige eeuw haar huidige naam Nizhny kreeg.

Voetbal in Nizhny

Ook Nizhny Novgorod is een van de speelsteden van de Wereldkampioenschappen Voetbal in 2018. De stad beschikt zoals alle grote Russische steden over een eigen voetbalteam. Dit is Volga Nizjni Novgorod. Dit team speelt sedert 2010 in de hoogste Russische voetbalklasse. Behalve dit team heeft de stad ook nog een tweede ploeg: FK Nizjni Novgorod. Dit team speelt momenteel nog steeds in tweede klasse. Deze stad kent dus een grote voetbaltraditie en is zeker een waardige speelstad voor een grote competitie. De supporters zullen alvast in een spiksplinternieuw stadion ontvangen worden. De capaciteit hiervan werd beraamd op 44.899 supporters.