Speelstad Moskou

Moskou WK 2018

Moskou is veruit de bekendste stad van Rusland. Waarschijnlijk hoeven we deze stad niet meer verder voor te stellen, maar wie de stad wil bezoeken in het kader van het WK 2018, geven we toch graag een paar weetjes mee.

De historie van Moskou

Moskou is een heel oude stad. De eerste nederzetting op de plaats van de huidige stad, dateert uit het neolithicum. In gewone woorden hebben we het dan over de nieuwe steentijd, die ongeveer zo’n 11000 jaar voor Christus begon. De naam Moskou werd pas in de Middeleeuwen voor het eerst gebruikt. We spreken dan van het jaar 1147. De naam betekent letterlijk ‘Stad bij de Moskva rivier’. Dit is dan ook de rivier die door de stad loopt. Bij de laatste telling van het aantal inwoners, lag het aantal op 11.979.529. Dit aantal is te vergelijken met het aantal inwoners van België.

De hoofdstad van Rusland

We kennen Moskou allemaal als de hoofdstad van Rusland of van de Sovjet-Unie. Dit was het geval onder de tsaren van 1547 tot 1712. Toen werd Sint-Petersburg gedurende een eeuw de hoofdstad. Bij aanvang van de Sovjet-Unie werd Moskou terug de hoofdstad van de Sovjet-Unie en in 1991 terug van Rusland.

Bezienswaardigheden Moskou

Moskou kent tal van bezienswaardigheden. Het Kremlin en het Rode Plein zijn er maar een paar van. We mogen natuurlijk het Bolsjojtheater niet vergeten.

Kerken en musea

Ook al kende Rusland lange tijd een communistisch bewind, toch werden vele kerken en musea in Moskou bewaard. De lijst is quasi eindeloos, maar toch sommen we enkele kerken op: de Maria-ten-Hemel-Opnemingskathedraal, de Kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis, de Aartsengel Michaëlkathedraal, de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods (St. Basiliuskathedraal), de Christus Verlosserkathedraal, de Drie-eenheidskerk “in de Bladen”, de Drie-eenheidskerk in Kozjevniki, de Drie-eenheidskerk in Starych Tsjerjomoesjki, de Florus en Lauruskerk, de Kazankerk in Kolomenskoje en de Voorbedekerk van de Moeder Gods aan de Gorodnya. Qua musea willen we vooral de volgende vermelden: het Wapenmuseum waar de verzameling van kroonjuwelen in het Kremlin tentoongesteld worden, de Tretjakovgalerij voor Russische schilderkunst, het Poesjkinmuseum en het Nationaal Historisch Museum.

Moskou, stad van miljardairs

Hoe controversieel het ook mag klinken, Moskou heeft een tijdlang het grootste aantal miljardairs ter wereld gekend. In 2008 ging het zelfs over 55 mensen. Deze roem was van korte duur, want het volgende jaar bedroeg het aantal van deze superrijken in de stad nog ‘slechts’ 27 mensen.

Moskou ook een echte voetbalstad

Zoals elke zichzelf respecterende stad beschikt Moskou over een voetbalstadion. De ploegen FK CSKA Moskou en Dinamo Moskou spelen in het Chimki stadion even buiten de stad. In het kader van de WK Voetbal in 2018 werd echter een nieuw stadion gebouwd. Tegelijk wordt het Dinamostadion gerenoveerd. Ook het Olympisch Stadion Loezjniki zal worden gerenoveerd om aan alle internationale supporters een plaats te kunnen bieden. Moskou is de enige stad met twee WK stadions.