Speelstad Kazan

Kazan

Kazan is een stad in het Europese deel van Rusland en een van de speelsteden tijdens de Wereldkampioenschappen voetbal in 2018. De stad heeft 1,1 miljoen inwoners en is de hoofdstad van de autonome republiek Tatarije.

Handel

Kazan staat vooral bekend als een druk handelscentrum op de grens tussen Europa en Azië. Ze kent ook een rijk historisch verleden. In 2005 werd het duizendjarig bestaan van Kazan gevierd. De stad staat bekend omwille van haar rijk cultureel leven. Kazan kan de vergelijking met steden zoals Sint Petersburg en Moskou vlot doorstaan. Je vindt hier trouwens een van de grootste moskeeën van Europa.

Hoe komt deze stad aan haar naam?

De naam Kazan klinkt merkwaardig en zou afkomstig zijn van het Tataarse woord qazan dat trouwens kookpot betekent. Volgens de overlevering kwam de stad aan haar naam omdat een prinses met de naam Söyembikä, een gouden qazan in de rivier zou hebben laten vallen tijdens de afwas. Nadien zou op de plaats van de afwas de stad Kazan zijn ontstaan.

Rusland en Kazan

Hoewel deze stad reeds in de 11de eeuw ontstond, kwam Kazan in 1552 onder Russisch bestuur door de verovering van de stad door tsaar Ivan IV, De Verschrikkelijke. De van oorsprong Islamitische bevolking vluchtte of werd gedood. Anderen werden gedwongen bekeerd tot het Christendom. In 1579 werd hier trouwens het icoon van de Madonna van Kazan ontdekt.

Vanaf de 19de eeuw

In 1801 werd Kazan een universiteitsstad. Er kwam in de 19de eeuw, tot aan het begin van de 20ste eeuw terug ruimte voor het beleven van de eigen cultuur van de oorspronkelijke bewoners. De Russische revolutie maakte daar een eind aan, en zowel kerken als moskeeën werden hier vernield.

Na de val van de Sovjet-unie

Na de val van de Sovjet-unie bloeide Kazan terug op. De plaatselijke cultuur kende een revival en ook de Madonna van Kazan keerde terug naar de stad. Het Kremlin van Kazan behoort tot het werelderfgoed. Andere bezienswaardigheden zijn de Maria-Boodschap kathedraal en de Söyembikä toren.

Voetbal in Kazan

Kazan is een van de speelsteden van de Wereldkampioenschappen Voetbal in 2018. De plaatselijke voetbalclub heet Roebin Kazan. Hier kennen we deze club al uit de Europese competities. Deze club werd reeds in 1936 opgericht. In 2003 promoveerde Roebin Kazan voor het eerst naar de Russische eerste klasse. De wedstrijden van de Wereldkampioenschappen voetbal zullen in 2018 gespeeld worden in de Kazan Arena. Dit stadion was al eerder de gastheer voor internationale competities. Het biedt plaats aan 45.105 supporters en is vlot met het openbaar vervoer bereikbaar. Bekijk hier het volledige WK 2018 speelschema voor de wedstrijden in Kazan.