Speelstad Kaliningrad

Kaliningrad

Kaliningrad is een Russische stad die we mogelijk ook kennen als Königsberg. Dit komt misschien een beetje vreemd over, maar dit is gemakkelijk te verklaren. Kaliningrad is namelijk een exclave, een stukje Rusland dat tussen Litouwen en Polen in ligt. Van oudsher was de streek rond Kaliningrad trouwens Duitssprekend gebied dat deel uitmaakte van de welbekende streek Pruisen. Het minste dat je van deze nu Russische stad kunt zeggen is dat ze een interessante historisch verleden heeft

Historisch gezien

De eerste keer dat we van een stad kunnen spreken op de huidige plaats, was in 1255 toen de Duitse stad Königsberg gesticht werd. Van 1815 tot 1945 maakte de stad trouwens deel uit van het toenmalige Duitsland. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog maakte Hitler van de stad die toen nog Königsberg heette, deed toen dienst als vestingstad tijdens het tanende nazi-regime. Het verleden van deze stad is inderdaad zeer woelig te noemen. De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog nagenoeg verwoest. Het grootste deel van de inwoners stierf door ontbering of door de belegeringen tijdens de oorlog. Zo’n 150.000 Duitssprekende bewoners bleven over.

Na Wereldoorlog II

Na Wereldoorlog II werd Königsberg omgedoopt tot Kaliningrad en kwam de stad onder Sovjet bestuur. De stad werd naar Russisch model terug opgebouwd. Van de vroegere Duitse architectuur bleef niets over. De ruïne van de kathedraal werd wel bewaard, maar eerder als waarschuwing voor de bewoners dan als historisch gebouw. Tijdens de Koude Oorlog was deze stad voor de Sovjets van groot strategisch en militair belang.

Vanaf 1991

Vanaf 1991 is het terug mogelijk om als buitenlander Kaliningrad te bezoeken. Vanaf dan kent de stad dan ook vele Duitse bezoekers. Tussen 1993 en 2006 werd de ruïne van de oude kathedraal met behulp van Duitse subsidies gerestaureerd. Vanaf 2005 werden de oude stadswallen gerestaureerd en vanaf 2006 werd de burcht van de stad (het slot Königsberg) terug in ere hersteld. De stad wordt nog steeds gekenmerkt door een grote Duitse aanwezigheid.

Kaliningrad en voetbal

Baltika Kaliningrad is de naam van de plaatselijke voetbalclub. Sedert 1995 werd hier in de hoogste klasse van het Russisch voetbal gespeeld. Momenteel speelt Baltika echter weer in tweede klasse. Omwille van het Wereldkampioenschap Voetbal in 2018 wordt hier nog aan een nieuw voetbalstadion gebouwd.

Dit nagelnieuwe stadion zal in 2017 worden opgeleverd. Zo kan ook Kaliningrad als een van de WK 2018 speelsteden fungeren. In het stadion zullen tegen die tijd zo’n 35.000 supporters kunnen plaatsnemen.