Speelstad Jekaterinenburg

Jekaterinenburg

Uiteraard ligt de stad Jekaterinenburg in Rusland. Je vindt de stad meer bepaald terug in de Oeral. Op de plaats waar de stad nu ligt, werd in 1672 een eerste nederzetting gesticht. Later zou deze uitgroeien tot de stad Jekaterinenburg zoals we dit nu kennen. De eerste keer dat melding gemaakt wordt van de stad zoals we ze nu kennen, was trouwens in 1723. Toen werd de stad officieel gesticht. De naam werd trouwens ontleend aan de naam van Catherina, de echtgenote van tsaar Peter de Grote.

Historisch belangrijk

Jekaterinenburg is een stad die van groot historisch belang is. In de eerste plaats is dit omdat er in deze stad veel ijzerfabrieken ontstonden. Dit was een van de belangrijkste industriële centra van Rusland. Behalve ijzer, werden hier ook edelstenen bewerkt en munten geslagen. Er werd hier in de 19e eeuw trouwens ook goud gevonden. Kortom, dit was niet alleen een heel belangrijke industriestad, maar ook een vooraanstaande mijnbouwstad.

Sovjet-Unie

Tijdens de het begin van de Sovjetperiode werd tsaar Nicolas de Tweede naar deze stad verbannen. In 1924 werd de stad omgedoopt naar Sverdlovsk. Dit zou zo blijven tot na de val van de Sovjet-unie. Jammer genoeg bleef het niet bij deze naamsverandering. Ook de kerken en kathedralen die Jekaterinenburg rijk was, werden tijdens deze periode gesloopt. Momenteel blijven er maar enkele historische kerken over.

De kunstschatten van Sint Petersburg

Een belangrijk weetje is dat de kunstschatten van Sint Petersburg tijdens de Tweede Wereldoorlog hier in veiligheid werden gebracht. Tijdens deze oorlog was Jekaterinenburg van groot strategisch belang. Later in de Koude Oorlog bleef deze stad een belangrijk defensiecentrum.

Spionnen

Gezien het strategisch belang van de stad, oefende ze ook een grote aantrekkingskracht uit op spionnen. De Amerikaanse spion Gary Powers werd in een U-2 boven de stad neergeschoten in 1960. In 1962 kwam hij vrij omdat hij geruild werd tegen de Russische spion Rudolf Abel.

Voetbal in Jekaterinenburg

Momenteel is Jekaterinenburg een moderne stad in het huidige Rusland. Wij komen hier naartoe voor het WK voetbal in 2018. Het grootste stadion van de stad is het Centraal Stadion dat dateert uit 1957. De ploeg die hier normaal aan de aftrap staat, is FK Oeral Jekaterinenburg. Ten behoeve van het Wereldkampioenschap werd het tussen 2006 en 2011 volledig gerenoveerd. Dit is een van de 12 WK stadions die dienst doen als accommodatie voor het WK 2018. Het moge duidelijk zijn dat Jekaterinenburg op voetbalgebied klaar is om de supporters van het Wereldkampioenschap voetbal in stijl te kunnen ontvangen. De capaciteit van dit stadion varieert van 27000 tot 44130 bezoekers. Jekaterinenburg is er alvast klaar voor.